Начало Основна линия Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
4751
България

Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

| 22 Юли 2025, 16:53 ч.
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Снимка © Тодор Ставрев / БТА (ЕД)

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

Малка е вероятността прогонената от Ловеч мечка да се върне в града. Разпоред

Протест на привърженици на „Възраждане“ блокира централните улици

Ремонтът на Дунав мост при Русе, чието начало бе поставено на 10 юли м. г., с

Граждани се събраха в Плевен на организиран от партия „Възраждане&ldquo

Инженер - строителен надзор и геодезист от региона на Враца търси дружество "

Сготвяйте добре храната, при висока температура и за продължително време, особено месо, риба, яйца, добави още тя.

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение, а високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или  интоксикации, посочи д-р Левкова.

Експертът посъветва още да не се приготвят заготовки, защото е вероятно да останат живи бактерии, дори и след термично готвене, което прави храната опасна. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати, отбеляза още лекарят. Д-р Левкова посъветва още при готвене ръцете и повърхностите да се мият често, особено при приготвяне на сурово месо, птици и риба.

Тя посочи също да се избягват лесно развалящи се продукти, като яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия, ако няма да бъдат охладени веднага след приготвянето или закупуването им, както и продуктите и сготвената храна да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C.  Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срока на реализация, подчерта лекарят. Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината, добави тя.

Левкова препоръча да се внимава при съхраняване на храната и консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти, както и недобре сготвени продукти. Да се внимава при хранене на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен, подчерта още тя. Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които за няколко часа да съхраните безопасно сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и други храни, посъветва още експертът.

В четвъртото издание на Националния стрийтбол турнир Shumen GT 3×3 на ф

Празникът на мъдростта Божия е повод за духовна радост и сплотеност на нашата

Окръжната прокуратура във Варна внася протест с искане за по-високо наказание

Тя напомня още да се мият ръцете след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, след кашляне или кихане. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”, отбеляза Левкова. Лекарят посъветва децата да се учат на трайни и стабилни хигиенни навици чрез личен пример и игра.

Левкова препоръча още да се следи за признаците на хранително отравяне след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Научете и децата да разпознават първите симптоми, добави тя. При трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, или други симптоми, потърсете лекарска помощ, отбеляза също лекарят. Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, а единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено, допълни тя.

Първите признаци на хранително отравяне започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици, неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна, съхранявана извън хладилник, коментира Левкова.

Министерството на здравеопазването също даде препоръки за безопасно хранене през летните месеци. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Светлин Русев подари концерт със сонатите на Изаи и капризите на Паганини за 75-годишнината на проф. Минчо Минчев
Светлин Русев изнесе двоен рецитал на международния музикален фестивал „Варненско лято“. В първата част той изпълни Шестте сонати за соло цигулка от Йожен Изаи, а във в ...
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
Временно движението при км 390 по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кресненското дефиле се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил със специален ...
Информационна среща за инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк на територията на три села се проведе в Община Добричка
Информационна среща във връзка с инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк "Изгрев" на територията на селата Славеево, Пчелино и Одърци организира Община Добрич ...
Второ разселване на фазани за 2025 г. извърши ловно-рибарското сдружение „Странджа“
Ловно-рибарското сдружение (ЛРС) "Странджа" извърши разселване на 75 млади фазана. Птиците са пуснати в природата на територията на девет ловни дружинки в крайграничната община Бол ...
Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Желязков" ще бъде утре в 16:45
Гласуването по внесения проект на решение за гласуване на недоверие към Министерския съвет с министър-председател Росен Желязков ще бъде утре, 18 септември, в16:45.  Това обяв ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото у нас ще се състоят в Божурище, Грамада, Мадан, Долна Митрополия и Радомир
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на еврото в България, ще се състоят днес в Божурище, Грамада, Мадан, Долна Митрополия и Радомир.  ...
Премиерът Росен Желязков ще награди българските олимпийци по природни науки и техните ръководители
Министър-председателят Росен Желязков ще връчи отличия на българските ученици, спечелили медали от международни олимпиади по природни науки през 2025 г., съобщиха от пресслужбата н ...
Светлин Русев подари концерт със сонатите на Изаи и капризите на Паганини за 75-годишнината на проф. Минчо Минчев
Светлин Русев изнесе двоен рецитал на международния музикален фестивал „Варненско лято“. В първата част той изпълни Шестте сонати за соло цигулка от Йожен Изаи, а във в ...
Празникът на мъдростта Божия е повод за духовна радост и сплотеност на нашата българска общност зад океана, написа генералният консул в Чикаго Светослав Станков
Празникът на мъдростта Божия е повод за духовна радост и сплотеност на нашата българска общност зад океана, написа генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков във Фей ...
Възстановено е движението в района на Кресненското дефиле
Възстановено е движението при км 390-и по път I-1 Симитли-Кресна в района на Кресненското дефиле, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". По-рано днес беше въведено ограничение ...
Тикер в 06:50 ч.
Информационни срещи, част от Националната информационна кампания за въвеждане на ...
Начало Основна линия
4751
България

Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

| 22 Юли 2025, 16:53 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Снимка © Тодор Ставрев / БТА (ЕД)

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

Сготвяйте добре храната, при висока температура и за продължително време, особено месо, риба, яйца, добави още тя.

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение, а високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или  интоксикации, посочи д-р Левкова.

Експертът посъветва още да не се приготвят заготовки, защото е вероятно да останат живи бактерии, дори и след термично готвене, което прави храната опасна. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати, отбеляза още лекарят. Д-р Левкова посъветва още при готвене ръцете и повърхностите да се мият често, особено при приготвяне на сурово месо, птици и риба.

Тя посочи също да се избягват лесно развалящи се продукти, като яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия, ако няма да бъдат охладени веднага след приготвянето или закупуването им, както и продуктите и сготвената храна да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C.  Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срока на реализация, подчерта лекарят. Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината, добави тя.

Левкова препоръча да се внимава при съхраняване на храната и консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти, както и недобре сготвени продукти. Да се внимава при хранене на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен, подчерта още тя. Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които за няколко часа да съхраните безопасно сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и други храни, посъветва още експертът.

Тя напомня още да се мият ръцете след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, след кашляне или кихане. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”, отбеляза Левкова. Лекарят посъветва децата да се учат на трайни и стабилни хигиенни навици чрез личен пример и игра.

Левкова препоръча още да се следи за признаците на хранително отравяне след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Научете и децата да разпознават първите симптоми, добави тя. При трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, или други симптоми, потърсете лекарска помощ, отбеляза също лекарят. Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, а единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено, допълни тя.

Първите признаци на хранително отравяне започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици, неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна, съхранявана извън хладилник, коментира Левкова.

Министерството на здравеопазването също даде препоръки за безопасно хранене през летните месеци. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Светлин Русев подари концерт със сонатите на Изаи и капризите на Паганини за 75-годишнината на проф. Минчо Минчев
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
Информационна среща за инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк на територията на три села се проведе в Община Добричка
Второ разселване на фазани за 2025 г. извърши ловно-рибарското сдружение „Странджа“
Гласуването по вота на недоверие към кабинета "Желязков" ще бъде утре в 16:45
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Септември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Контекст
Информационни срещи във връзка с въвеждането на еврото у нас ще се състоят в Божурище, Грамада, Мадан, Долна Митрополия и Радомир
Сфера
Премиерът Росен Желязков ще награди българските олимпийци по природни науки и техните ръководители
Основна линия
Светлин Русев подари концерт със сонатите на Изаи и капризите на Паганини за 75-годишнината на проф. Минчо Минчев
На преден план
Празникът на мъдростта Божия е повод за духовна радост и сплотеност на нашата българска общност зад океана, написа генералният консул в Чикаго Светослав Станков
Сфера
Възстановено е движението в района на Кресненското дефиле
Контекст
Инвеститорът на комплекс „СамЕлион“ Петър Георгиев беше награден със статуетка „Колю Фичето“ от Националния клуб на строителите ветерани
На преден план
Най-новата серия, която разработва винарска изба „Вила Басарея“ в Харманли, е отлежало в акациеви бъчви вино
В детайли
Три русенски Лайънс клуба откриха официално новия си дом в крайдунавския град
Основна линия
Движението в района на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил
В детайли
Браншът у нас се нуждае от много силен маркетинг и подпомагане
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.