Начало Основна линия Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
1143
България

Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

| 22 Юли 2025, 16:53 ч.
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Снимка © Тодор Ставрев / БТА (ЕД)

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

Комисията по конституционни и правни въпроси обсъди на второ четене общия зак

Парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи на първо

Възстановено е движението само за леките автомобили на магистрала "Хемус" при

Над 50 човека и тежка техника участват в гасенето на пожара, който пламна вче

Младите лекари, напускащи системата и липсата на професионалисти по здравни г

Сготвяйте добре храната, при висока температура и за продължително време, особено месо, риба, яйца, добави още тя.

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение, а високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или  интоксикации, посочи д-р Левкова.

Експертът посъветва още да не се приготвят заготовки, защото е вероятно да останат живи бактерии, дори и след термично готвене, което прави храната опасна. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати, отбеляза още лекарят. Д-р Левкова посъветва още при готвене ръцете и повърхностите да се мият често, особено при приготвяне на сурово месо, птици и риба.

Тя посочи също да се избягват лесно развалящи се продукти, като яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия, ако няма да бъдат охладени веднага след приготвянето или закупуването им, както и продуктите и сготвената храна да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C.  Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срока на реализация, подчерта лекарят. Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината, добави тя.

Левкова препоръча да се внимава при съхраняване на храната и консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти, както и недобре сготвени продукти. Да се внимава при хранене на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен, подчерта още тя. Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които за няколко часа да съхраните безопасно сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и други храни, посъветва още експертът.

На борда на фрегата „Верни“ ще се състои Денят за високопоставени

България за няколко месеца успя да спаси средствата по Плана за възстановяван

Софийският апелативен съд решава дали да остави окончателно в ареста кме

Тя напомня още да се мият ръцете след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, след кашляне или кихане. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”, отбеляза Левкова. Лекарят посъветва децата да се учат на трайни и стабилни хигиенни навици чрез личен пример и игра.

Левкова препоръча още да се следи за признаците на хранително отравяне след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Научете и децата да разпознават първите симптоми, добави тя. При трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, или други симптоми, потърсете лекарска помощ, отбеляза също лекарят. Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, а единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено, допълни тя.

Първите признаци на хранително отравяне започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици, неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна, съхранявана извън хладилник, коментира Левкова.

Министерството на здравеопазването също даде препоръки за безопасно хранене през летните месеци. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от ОДМВР-Благоевград
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден около 16:00 ч ...
Жътвата на пшеницата в България е приключила на 80 процента
Жътвата на пшеницата в страната е приключила на 80 процента. Прибрани са почти 5,8 милиона тона пшеница, над 1 милион тона ечемик и 220 000-230 000 тона рапица. Това каза заместник ...
Положението се нормализира
Към този момент положението се нормализира. Има още участъци, които се контролират от пламъците, но няма опасни места, които да изискват по-специално внимание. Това каза в интервю ...
В приветствието си за Деня на дипломатическата служба Георг Георгиев подчерта професионализма и последователността във външната ни политика
Министърът на външните работи Георг Георгиев отправи приветствие по случай Деня на българската дипломатическа служба на тържествен прием в резиденция „Бояна“. В присъст ...
Болница без КТД да няма договор и с НЗОК е единственият начин за въздействие върху частно търговско дружество
Болница без сключен Колективен трудов договор (КТД) да няма договор и с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е единственият начин за въздействие върху частно търговско друж ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Разград три дни беше сцена на световната култура
Разград три дни беше с аромат на мляко и билки, на това, което добиваме от нашата земя. Три дни Разград беше сцена на световната култура и изкуство. Това каза кметът Добрин Добрев ...
С блокада на движението по столичния Орлов мост приключи протестът в центъра на София
С едночасова блокада на движението по столичния Орлов мост приключи протестът с искане на оставката на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Мероприятието беше о ...
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от ОДМВР-Благоевград
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден около 16:00 ч ...
Частично бедствено положение е въведено в община Тополовград заради пожар
Със заповед на заместник-кмета на Тополовград Данчо Трифонов от тази вечер в община Тополовград е въведено частично бедствено положение. Това съобщи в профила си във фейсбук кметът ...
Няма как да извадим сектора на здравеопазването от социалния диалог
Няма как да извадим сектора на здравеопазването от социалния диалог. Това каза проф. Костадин Ангелов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия ...
Тикер в 00:26 ч.
Разград три дни беше с аромат на мляко и билки, на това, което добиваме от нашат ...
Начало Основна линия
1143
България

Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

| 22 Юли 2025, 16:53 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Забравете за „аланглето”, „тартара”, както и храни със сурови компоненти през лятото, посъветва д-р Ива Левкова от „Пирогов“
Снимка © Тодор Ставрев / БТА (ЕД)

Забравете за „аланглето”, „тартара” и други храни със сурови компоненти, ако не сте сигурни в условията на хладилно съхранение на суровините им. Това е един от съветите за безопасно хранене през лятото, които даде диетологът д-р Ива Левкова от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов, съобщиха от болницата.

Сготвяйте добре храната, при висока температура и за продължително време, особено месо, риба, яйца, добави още тя.

Летните месеци създават благоприятни условия за бързото разваляне на храната, особено при неправилно съхранение, а високите температури улесняват развитието на бактерии като Салмонела, Е. Коли, Листерия, Стафилококи, Клостридиум ботулини  и др., които могат да предизвикат хранителни токсикоинфекции или  интоксикации, посочи д-р Левкова.

Експертът посъветва още да не се приготвят заготовки, защото е вероятно да останат живи бактерии, дори и след термично готвене, което прави храната опасна. Винаги измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация, за да се отстранят всички био замърсители или остатъци от пестициди и други препарати, отбеляза още лекарят. Д-р Левкова посъветва още при готвене ръцете и повърхностите да се мият често, особено при приготвяне на сурово месо, птици и риба.

Тя посочи също да се избягват лесно развалящи се продукти, като яйчни кремове, майонеза, млечни продукти и изделия, ако няма да бъдат охладени веднага след приготвянето или закупуването им, както и продуктите и сготвената храна да се съхраняват в хладилник при температура под 5°C.  Не консумирайте храна със съмнителен вкус, мирис или външен вид – дори и да не е изтекъл срока на реализация, подчерта лекарят. Пийте само безопасна, бутилирана вода в райони със съмнително водоснабдяване или в планината, добави тя.

Левкова препоръча да се внимава при съхраняване на храната и консумацията на храни от животински произход от улични сергии или съмнителни обекти, както и недобре сготвени продукти. Да се внимава при хранене на плаж, пикник или в колата, където достъпът до хладилна среда и добра хигиена е ограничен, подчерта още тя. Носете охлаждащи кутии или хладилни чанти при пътувания или пикници, в които за няколко часа да съхраните безопасно сандвичите, плодовете, полуфабрикатите и други храни, посъветва още експертът.

Тя напомня още да се мият ръцете след използване на тоалетна, прибиране от пазар, детска градина или площадка, след кашляне или кихане. При липса на вода и сапун, почиствайте  ръцете с дезинфектант или „мокри кърпички”, отбеляза Левкова. Лекарят посъветва децата да се учат на трайни и стабилни хигиенни навици чрез личен пример и игра.

Левкова препоръча още да се следи за признаците на хранително отравяне след консумация на определени храни от животински произход или гъби със съмнителен произход. Научете и децата да разпознават първите симптоми, добави тя. При трайно повишаване на температурата, тежка дехидратация, или други симптоми, потърсете лекарска помощ, отбеляза също лекарят. Често хранителното отравяне се бърка със сезонния грип, а единствената разлика е източникът на инфекция, който ще се потвърди от лекуващия лекар или в спешно звено, допълни тя.

Първите признаци на хранително отравяне започват скоро след хранене и най- често са резултат от пропуски в основни хигиенни навици, неправилно съхранение на хранителните продукти или готовата храна, съхранявана извън хладилник, коментира Левкова.

Министерството на здравеопазването също даде препоръки за безопасно хранене през летните месеци. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от ОДМВР-Благоевград
Жътвата на пшеницата в България е приключила на 80 процента
Положението се нормализира
В приветствието си за Деня на дипломатическата служба Георг Георгиев подчерта професионализма и последователността във външната ни политика
Болница без КТД да няма договор и с НЗОК е единственият начин за въздействие върху частно търговско дружество
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Юли
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
На преден план
Разград три дни беше сцена на световната култура
Сфера
С блокада на движението по столичния Орлов мост приключи протестът в центъра на София
Основна линия
Чуждестранен гражданин е пострадал при катастрофа в Симитли, съобщиха от ОДМВР-Благоевград
Сфера
Частично бедствено положение е въведено в община Тополовград заради пожар
В детайли
Няма как да извадим сектора на здравеопазването от социалния диалог
Контекст
Историята сочи, че успехът е съпътствал дипломацията ни, когато тя е била неподвластна на тяснопартийни интереси
Основна линия
Жътвата на пшеницата в България е приключила на 80 процента
На преден план
Представителите на Общинската администрация и съветници от ГЕРБ напуснаха заседанието на Общинския съвет в Златоград
В детайли
Постарали сме се да се държим максимално близо до желанията на лекарите специалисти
Контекст
Парите на София засега остават в Общинска банка заради предложение на общински съветник от „Продължаваме промяната“
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.